Thb-Vitality3D

Şekerin Sağlığımız Üzerindeki Olumsuz Etkileri

by in Uncategorized Şubat 8, 2023

Ölçülü olarak, dengeli bir diyet ve aktif bir yaşam tarzının yanı sıra şekerli bir muameleye kendinizi kaptırmak iyidir. Bununla birlikte, Cadılar Bayramı ve bayram döneminde, özellikle çocuklarımız ve torunlarımız arasında şekerli ikramlar tüketimimiz tavan yapıyor.  

Ulusal Perakende Federasyonu’na göre, ortalama bir Amerikalı Cadılar Bayramı’nda [i] 3,4 libre şeker/tatlı tüketiyor. UPI ayrıca ortalama bir çocuğun her yıl Cadılar Bayramı’nda 7.000 kalori tüketeceğini bildiriyor [ii]. Bu, Devlet Gıda Güvenliği’ne göre yaklaşık 144 çay kaşığı şekere eşdeğerdir ve bu, günlük ortalama 32 çay kaşığından çok daha fazladır. 

Cadılar Bayramı döneminde şekerde bu kadar önemli bir artış olması, ağız sağlığımız ve genel sağlığımız için bazı sorunlara neden olabilir. Bugün şekerin sahip olabileceği bazı olumsuz etkilere bakacağız.

Şekerin Kötü Etkileri

Şeker, birçok kişi tarafından ‘boş kalori’ açısından çok ağır bir gıda olarak kabul edilir, yani vücuda çok fazla faydalı besin sağlamamasına rağmen kalori açısından ağır olabilir. NHS England, şeker bolluğunu kilo alımındaki olası bir artışa bağlar ve bu da Tip 2 Diyabet, kalp sorunları ve bazı kanser türlerine yol açabilir [v].

2014’te yayınlanan 15 yıllık bir çalışma, yüksek şekerli diyetler ile kalp hastalığından ölüm riski arasında bir ilişki olduğunu buldu ve Harvard Health, bol miktarda ilave şekerin kardiyovasküler sistemimiz için en büyük tehditlerden biri olabileceğini belirtti. IV].

HCF’ye göre günlük önerilen şeker miktarı kadınlar için 20 gr, erkekler için 36 gr ve çocuklar için 12 gr olmalıdır. Ayrıca şekerin vücudunuz üzerindeki bazı olumsuz etkilerini aşağıdaki noktalara ayırırlar [vii]:

  • Kalp hastalığına yol açabilir.
  • Şeker, karaciğeriniz gibi organlarda belirli hastalıklara yol açabilecek yağı artırabilir.
  • Sağlıksız kolesterol seviyelerine yol açabilir.
  • ABD araştırması, şekeri Alzheimer hastalığına bağlar.
  • Şeker bağımlısı olabilirsiniz. Bunun nedeni, şekerin beyinde zevk duygularıyla bağlantılı bazı kimyasalları nasıl saldığıdır.
  • Yeterince yediğinizi gösteren beyniniz ile leptin hormonları arasındaki iletişimin bozulması nedeniyle fazla yemek yemenize neden olabilir.
  • Şeker oranı yüksek olmayan sağlıklı bir diyet yiyen insanlara kıyasla daha yüksek bir depresyon riskine sahip olmakla da bağlantılıdır.

*[vii] üzerindeki tüm noktalar.

Kaynak: https://get-nourished.com/

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir